Subhanallah

Ahad, 8 Januari 2012

INDAHNYA BUAL BICARA RASULULLAH
AISYAH BERKATA:

SEBELAS ORANG WANITA DUDUK DAN BERBUAL-BUAL.MEREKA SEPAKAT TIDAK MENYEMBUNYIKAN SATU PUN PERIHAL SUAMI MEREKA.

WANITA PERTAMA BERKATA,"SUAMIKU BAGAIKAN DAGING UNTA KURUS  YANG TINGGAL DI PUNCAK GUNUNG BERBATU-BATU( SUKAR DIRAIH DEK SOMBONGNYA).TIDAK ADA TANAH DATAR BUAT MENDEKATINYA (AKHLAK TIDAK BAIK) DAN BADANNYA BERISI SEHINGGA TIDAK ADA LEMAK DAPAT DIAMBILNYA DARIPADANYA (TIDAK MANFAAT KEPADA ORANG LAIN)."

WANITA KEDUA BERKATA ,"AKU TIDAK BERANI BERCERITA MENGENAI SUAMIKU.AKU TAKUT DICERAIKAN .JIKA AKU BERCERITA JUGA, IA SAMA SEPERTI MENYEBUTKAN URAT LEHER DAN PUSATNYA( DIA MEMILIKI KEBURUKAN LUAR DAN DALAM)."

WANITA KETIGA BERKATA, "SUAMIKU KURUS TINGGI ( JASADNYA) DAN TIDAK MENARIK (AKHLAKNYA). JIKA AKU MENGUNGKAPKAN KEBURUKANNYA ,AKU AKAN DICERAIKAN ,JIKA AKU DIAM , DIA AKAN MENGABAIKANKU (SEOLAH-OLAH AKU TIDAK MEMILIKI SUAMI)."

WANITA KEEMPAT BERKATA,"SUAMIKU BAGAIKAN MALAM DI TIHAMAH (SEBUAH NEGERI DI ANTARA PANTAI DAN PERGUNUNGAN YANG MEMILIKI CUACA YANG STABIL).TIDAK PANAS DAN TIDAK SEJUK.TIDAK MENAKUTKAN DAN TIDAK MEMBOSANKAN."

WANITA KELIMA BERKATA," SUAMIKU JIKA DI RUMAH SUKA TIDUR DAN BEREHAT SEPERTI HARIMAU KUMBANG ,MANAKALA KETIKA DI LUAR RUMAH DIA SEPERTI SINGA . DIA TIDAK PERNAH MEMPERSOALKAN PEMBERIANNYAKEPADA RUMAH TANGGA KAMI."

WANITA KEENAM BERKATA,"SUAMIKU TIDAK PERNAH MENINGGALKAN SISA PADA MAKANAN DAN MINUMANNYA. DIA MENGGUNAKAN SELIMUT SENDIRIAN SEMASA TIDUR DAN TIDAK PERNAH MENGAMBIL BERAT AKAN KEADAANKU."

WANITA KETUJUH BERKATA," SUAMIKU MANDUL DAN KURANG BIJAK. SELURUH PENYAKIT YANG ADA DALAM KEHIDUPAN INI, ADA PADANYA.DIA DAPAT MEMUKUL KAMU ATAUPUN MENGUSIR KAMU ATAU KEDUA-DUANYA SEKALI."

WANITA KELAPAN BERKATA," SUAMIKU MEMILIKI SENTUHAN YANG LEMBUT SELEMBUT SENTUHAN ARNAB , DAN BAUNYA HARUM SEHARUM WANGIAN ZARNAB."

WANITA KESEMBILAN BERKATA," SUAMIKU SETINGGI TIANG ( MARTABATNYA TINGGI DI KALANGAN MASYARAKAT ), SEPANJANG PEDANG (BERJIWA PERWIRA), BANYAK ABU (DAPUR SELALU MENYALA BUAT MEMASAK UNTU TETAMU YANG DATANG KE RUMAH) DAN RUMAHNYA DEKAT DENGAN TEMPAT BERKUMPUL."

WANITA KESEPULUH BERKATA," SUAMIKU ADALAH SEORANG YAG KAYA. KAYA YANG BAGAIMANA ? KAYA YANG LEBIH BAIK DARIPADA SEMUA ITU . DIA MEMILIKI UNTA YANG BANYAK DI KANDANGNYA , TETAPI SEDIKIT DI TEMPAT MENGGEMBALA. JIKA UNTA-UNTA ITU MENDENGAR BUNYI MUZIK GAMBUS , MEREKA TAHU MEREKA BAKAL DISEMBELIH ( DAN DIHIDANGKAN UNTUK PARA TETAMU)."

WANITA KESEBELAS BERKATA," SUAMIKU ADALAH ABU ZAR`IN. DIA MEMBERIKAN BARANG PERHIASAN DI KEDUA-DUA TELINGA AKU, MEMBUATKAN AKU MENJADI GEMUK DAN MEMBERIKU KEHIDUPAN YANG SENANG DAN BAHAGIA. SEBELUM BERTEMU DENGANNYA, AKU HIDUP DI KALANGAN ORANG SUSAH DAN PENGGEMBALA KAMBING , NAMUN SELEPAS BERTEMU DENGANNYA , AKU DAPAT MERASAI NIKMAT HIDUP DI KALANGAN PEMILIK KUDA, UNTA, LEMBU DAN LADANG.AKU SUKA BERBICARA DENGANNYA , KATA-KATAKU TIDAK PERNAH DIPERKECIL-KECILKAN. AKU DAPAT TIDUR DENGAN TENANG SAMPAI KE PAGI , DAN DAPATMINUM SEHINGGA KENYANG.IBU MERTUAKU PULA SEORANG WANITA YANG MEMPUNYAI RUANG MAKAN YANG LUAS DAN RUMAH YANG BESAR ( KEHIDUPAN YANG SEJAHTERA). ANAK LELAKI KAMI MEMILIKI TUBUH YANG SEDERHANA DAN IDEAL.DIA BUKAN SEORANG YANG KUAT MAKAN.DIA DAPAT KENYANG HANYA DENGAN SEPOTONG DAGING KAKI KAMBING.ANAK PEREMPUAN KAMI PULA , SEORANG YANG TAAT KEPADA KEDUA-DUA ORANG TUANYA . BENTUK BADANNYA BAGUS DAN SESIAPA YANG MELIHAT KECANTIKAN DAN AKHLAKNYA, PASTI AKAN CEMBURU.KAMI MEMILIKI PEMBANTU YANG TIDAK SUKA BERGOSIP. ORANGNYA JUGA AMANAH DAN SELALU MENJAGA KEBERSIHAN RUMAH KAMI."

WANITA KESELAS MENERUSKAN CERITANYA ," PADA SUATU HARI, ABU ZAR`IN KELUAT BERMUSAFIR . KETIKA ITU JUGA, SUSU HAIWAN PELIHARAAN YANG ADA  BAGI PROSES SEDANG MELIMPAH RUAH. DALAM PERJALANNANYA, ABU ZAR`IN BERTEMU DENGAN SEORANG WANITA YANG MEMILIKI SUSUK TUBUH YANG MENARIK DENGAN DUA ORANG ANAKNYA YANG LINCAH SEPERTI HARIMAU BINTANG. SELEPAS ITU ABU ZAR`IN MENCERAIKAN AKU DAN MENIKAHI WANITA ITU. AKU PULA MENIKAH DENGAN SEORANG LELAKI MULIA DAN DERMAWAN. DIA MAHIR MENUNGGANG  KUDA DAN MEMEGANG TOMBAK KATHTHI ( NAMA TEMPAT ASAL TOMBAK INI DIBUAT. IA ADALAH SEBUAH DESA DI PANTAI LAUT OMAN). PADA SUATU  PETANG , DIA MENUNJUKKAN KEPADAKU HAIWAN TERNAKANNYA , LALU MEMBERIKAN SEPASANG DARIPADA SETIAP HAIWAN YANG DIA MILIKI. KATANYA," WAHAI UMMU ZAR`IN ! MAKANLAH DAN BERILAH KEPADA KELUARGAMU!".BIARPUN AKU KUMPUL SEMUA KEBAIKAN DAN PEMBERIANNYA KEPADAKU , IA MASIH BELUM DAPAT MENANDINGI PEMBERIAN ABU ZAR`IN YANG PALING KECIL."

LALU AISYAH BERKATA," RASULULLAH BERKATA KEPADAKU, " AKU BAGIMU UMPAMA ABU ZAR`IN KEPADA UMMU ZAR`IN ."

                                                                                     (direkodkan oleh Bukhari, Muslim, Tirmizi)

(keterangan : HADIS INI BERTARAF SAHIH. DILAPORKAN OLEH ALI BIN HUJR , DARIPADA ISA BIN YUNUS, DARIPADA HISYAM BIN URWAH, DARIPADA ABDULLAH BIN URWAH , DARIPADA URWAH, DARIPADA AISYAH.)


                                                         

1 ulasan:

  1. rujukan Kitab Syamail Muhammadiah,Imam Tirmizi, keluaran PTS Islamika

    BalasPadam